Safra Kesesi Taşı

Anasayfa > GENEL CERRAHİ

Herhangi bir doktor bulun ve randevu alın

Safra Kesesi Taşı

Safra Kesesi Taşı

Safra kesesi karaciğerin sağ ve sol lobunu birleştiren anatomik çizgi üzerinde safra depolayan armut şeklinde bir organdır. 7-10 cm uzunluğundadır. Lümeni yaklaşık 30 – 50 ml sıvı depolayabilecek kapasitededir. Karaciğer tarafından sürekli olarak salgılanan safra, normalde safra kesesinde depo edilerek gerektikçe on iki parmak bağırsağına akar. Günlük total safra salınımı 700-1200 ml safra kesesinin maksimal hacmi ise ancak 30-60 mlkadardır. 12 saatlik safra salgısı kesede depo edilebilir. Safra kesesindeki safrada çözünmüş olarak bulunan katı maddelerin birleşerek taş haline gelmesi ile safra kesesi taşları oluşur.

Tekrarlayan karın ağrısı atakları; karnın sağ üst kısmında ya da göbek üzerindedir (epigastrik), sıklıkla sağ kürek kemiğine doğru yayılır. Ağrı genellikle ağır yemeklerden sonra başlar, yavaş yavaş artar ve kesilmeden birkaç saat sürer (bilier kolik). Bulantı ve kusma, ağrıya eşlik edebilir. Karında şişkinlik ve geğirme de gözlenebilir.  Şikâyet oluşturmayan (asemptomatik) safra kesesi taşları genellikle diğer nedenlerle karın ultrasonografi ya da tomografisi yapılırken tespit edilir. Belirtisiz (asemptomatik) safra kesesi taşlarının her sene %3-5’i semptomatik (belirti verir) hale gelir. 20 sene içinde yaklaşık üçte biri şikâyete yol açar.

Günümüzde safra kesesi ameliyatı çok nadir durumlar dışında laparoskopik, yani kapalı yöntem ile yapılmaktadır. Ameliyat süresi genellikle 1 saatten kısadır. Ameliyat sonrası hastalar erken dönemde hasta ayağa kalkabilmekte, yürüyebilmekte ve yemek yiyebilmektedir. Genellikle   hastalar ameliyatın birinci gününde taburcu edilmektedir.

 

Safra Kesesi Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

  1. Akut Kolesistit (Safra Kesesi İltihabı)
  2. Semptomatik Kolelitiazis (Safra Kesesi Taşı)
  3. Pozitif Safra Kültürü Salmonella Taşıyıcıları
  4. Porselen (Kalsifiye) Safra Kesesi
  5. Orak Hücreli Anemi
  6. Çocuklarda ve Yetişkinlerde Safra Kesesinde Taş Olanlar
  7. Safra Kesesi Polipleri
  8. Safra Kesesi Tümörleri

 

Şikâyete Yol Açmayan Safra Kesesi Taşlarında Ameliyat Kimlere Uygulanır?

Yaşlı ve diyabeti olanlar,

Uzun bir zaman sağlık hizmetine ulaşamayacak olanlar,

Porselen safra kesesi olanlar,

Safra taşı 3 cm’den büyük ya da 0,5 cm’den küçük olanlar,

Genç erişkinler.

Vücut Kitle indeksi