Mide balonu hakkında en sık sorulan sorular

Anasayfa > Blog > Obezite

Mide balonu hakkında en sık sorulan sorular
  • 22/11/2021
  • Obezite

Mide balonu hakkında en sık sorulan sorular

Balon takıldıktan sonra ne gibi şikayetler olur ve ne kadar devam eder?

Mide balonu takıldıktan sonra yaklaşık 4 saat sonra gibi kramp, mide bulantısı, kusma başlayacaktır. Bu şikayetler kişinin ağrı eşiğiyle bağlantılı olarak yoğunluğu ve süresi değişkenlik gösterebilir, ortalama 3-4 gün sürecektir. Bunlar her hastada görülen ve normal semptomlardır. Bu şikayetlerin hastanın konforunu bozmaması için işlem sırasında ve hasta taburcu olurken birtakım ilaçlar verilmekte ve bu ilaçlar şikayetleri azaltmaktadır. Ancak unutulmaması gereken husus balon uygulama sonrası 2. Günde şikayetler azalmakta ve hastaların beslenme kurallarına uyduğu takdirde 4. Günden sonra tamamen kaybolmaktadır
 
Kaç çeşit mide balonu vardır?
 
Mide balonu 2 çeşittir, balonun türüne bağlı olarak 6 ve 12 aylık kalabilir, hangi balonun kişiye daha uygun olduğuna veya başarılı olacağına karar vermek için hastanın vermesi gereken kilo miktarı ve beslenme alışkanlıkları değerlendirilmeli ve hangi balonun uygulanacağına ondan sonra karar verilmelidir, 12 aylık balonların hacim ayarlanabilme özelliği olduğundan dolayı hastanın kilo verme sürecine göre ve adaptasyonuna göre balon hacmini artırabilme ve azaltmaya imkân sağlar. 6 aylık balonlarda ise böyle bir özellik yoktur. İlk işlem sırasında şişirildikten sonra 6 aylık balon için şişirme yöntemi yapılamayacaktır.
 
Mide içerisine yerleştirilen balon nasıl çıkartılır?
 
Endoskopi yolu ile yerleştirilen balon türüne göre çıkarma işlemi uygulanır, 6 aylık veya 1 yıllık balonlarda süre bitimi sonrasında balonun içerisi boşaltılarak endoskop ile dışarıya alınır.
 
Balon çıkartıldıktan sonra tekrar kilo alır mıyım?
 
Obezite hastalığının ameliyat veya ameliyatsız tedavilerinde temel amaç sağlıklı bir beslenme alışkanlığı oluşturmaktır, balon takılı dönemde kazanılan beslenme alışkanlığı ve egzersizlere devam edildiğinde kilo vermedeki başarı oranı devam etmektedir. Hastaların çoğu kötü yeme alışkanlıklarına dönmedikleri taktirde verdikleri kiloyu koruyabilir veya kilo vermeyi sürdürürler.

Vücut Kitle indeksi