Su İçmenin Faydaları

Anasayfa > Blog > Obezite

Su İçmenin Faydaları
  • 18/10/2022
  • Obezite

Su İçmenin Faydaları

Her gün bol su içmenin sağlık için gerekli olduğunu biliyoruz.Fakat vücudunuzun birçok farklı işlev için suya ihtiyaç duyduğunu biliyor muydunuz? Vücudunuz, vücut ısısını düzenlemek, organları ve dokuları korumak, besinlerin sindirimini gerçekleştirmek ve çok daha fazlası gibi birçok işlev için suya gereksinim duyar.

Su içmenin önemine daha yakından inceleyecek ve dehidrasyondan kaçınmak için bazı ipuçları sunacağız. Sağlıklı olabilmek ya da sadece bol su içmenin sizin için eşsiz faydalarını öğrenebilmek için okumaya devam edin!

 

Su ve Sağlık

Su, sağlık için gereklidir. Vücudunuz, vücut ısısını düzenlemek, organları ve dokuları korumak, besinlerin sindirimini kolaylaştırmak ve çok daha fazlası gibi birçok işlev için suya ihtiyaç duyar.

Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu suyun bir kısmını yediğiniz yiyeceklerden alabilseniz de, vücudunuzun susuz kalmaması için her gün bol su içmek önemlidir. Peki ya ne kadar su içmelisiniz?

 

Günde Kaç Şişe Su İçmeliyiz?

Günlük ne kadar miktarda su içmeniz gerektiği ağırlığınızla ilgilidir. Yani kısacası kilonuz ne kadar fazla ise o kadar su içmelisiniz. Fakat ihtiyacınız olandan fazlasını da tüketmemelisiniz. Çok fazla su içmek de yeterince su içmemek kadar kötüdür. Önerilen günlük miktar, böbreklerinizin ve kalbinizin kaldırabileceği miktarı yansıtır.

Sağlıklı bir yetişkin günde kilogram başına yaklaşık 35 ml su içmelidir. 50 kilo ağırlığındaki bir bireyin, 1.7 litre su içmesi gerekiyor iken, 60 kilogram ağırlığındaki birey ise 2.1 litre, yani yaklaşık dört şişe su içmelidir.

Diğer bir yandan elbette tüketilmesi gereken su miktarı farklı etkenlere göre de değişiklik gösterebilir. Yaş, beslenme ve kişinin aktivite düzeyi de alması gereken miktarı arttırabilir. Örneğin; günde 2 antrenmanı bulunan bir sporcu, aynı ağırlıkta olan birinden daha fazla su tüketir. Ek olarak, yaşı biraz daha ileri bireyleri baz alırsak, daha az susama hissi yaşadıklarından dolayı daha az miktarda su içerler. Bu da ihtiyaçlarının altında bir miktarda su içtiklerinden dolayı, onlara çeşitli rahatsızlıklar ve problemler olarak geri döner.

 

Su İçmenin Faydaları

Her gün su içmenin sayısız faydası vardır.İşte bunlardan sadece birkaçını şöyle sıralayabiliriz:

 

1. Vücuttaki Sıvı Dengesinin Korunmasına Yardımcı Olur

Vücudumuzdaki her hücre, organ ve dokunun düzgün çalışması için suya ihtiyacı vardır.Örneğin, su:

- Hücrelerinize besin ve oksijen taşır.

- Toksinleri vücudunuzdan atar.

- Eklemlerinizin sağlığını ve gelişimini destekler.
 

2. Baş Ağrılarını Önleme veya Tedavi Etmeye Yardımcı Olabilir

Dehidrasyon baş ağrılarının yaygın bir nedenidir, bu nedenle bol su içmek baş ağrılarının sıklığını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Başınız ağrıyorsa, ağrı kesici almadan önce önce bir bardak su içmeyi deneyin.

 

3. Fiziksel Performansı Arttırmaya Yardımcı Olur

Yeterli miktarda su tüketimi yapıldığında, kan hacminiz artar ve kalbiniz vücudunuza kan pompalamak için çok çalışmak durumunda kalmaz. Bu da, kaslarınıza daha fazla oksijen ve besin verildiği anlamına gelir ve kişinin fiziksel performansını arttırır.

 

4. Sindirime Yardımcı Olur

Su içmek, sindirim sisteminizi destekler ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur.  Ayrıca sıvı ve elektrolit kayıplarının yerine konulması için çok önemlidir ve ishal tedavisine de yardımcı olur.

 

5. Cildinizin Sağlıklı Görünmesini Sağlar

Yeterli miktarda su içmek, cildin içten dışa dolgun ve nemli görünmesini sağlar. Egzama ve sedef hastalığı gibi durumların tedavisinde de yardımcı olur.

 

Dehidrasyonu Önlemek İçin İpuçları

Dehidrasyon, vücudun düzgün çalışması için yeterli suya sahip olmadığı durumlarda ortaya çıkar. Yeterli su içmeme, aşırı terleme, kusma veya ishal gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Dehidrasyon ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir, bu nedenle bunu önlemek için bazı önlemler almak gerekir.

Dehidrasyonu önlemek için bazı ipuçları:

-Bol sıvı tüketin: Aşırı terliyorsanız veya yorucu bir aktivite yapıyorsanız günde 8-10 bardak su içtiğinizden emin olun. Meyve suyu, sporcu içecekleri veya çorba gibi diğer sıvıları da tüketebilirsiniz.

-Diüretiklerden kaçının: Diüretikler, dehidrasyona yol açabilecek idrar üretimini artıran maddelerdir. Kafein ve alkol iki yaygın diüretiktir, bu nedenle bu maddelerin alımını sınırlayın.

-Dehidrasyon belirtilerine dikkat edin: Dehidrasyon belirtileri arasında susuzluk, koyu renkli idrar, ağız ve cilt kuruluğu, yorgunluk ve baş dönmesi bulunur. Bu semptomlardan herhangi biriyle karşılaştığınızda sıvı tüketmelisiniz.

 

Sağlıklı bir yaşam, dengeli beslenme ve zinde bir hayat döngüsü için Beslenme Uzmanı ve Diyetisyenimize danışmayı unutmayın!

Vücut Kitle indeksi